Projekt CREATE


Program: INTERREG Italija Hrvatska – Tematski klaster
Naziv projekta: Climate Responses for the AdriaTic rEgion
Akronim: CREATE
Trajanje: 01/06/2022 – 30/06/2023
Ukupna vrijednost projekta: 599.962,5 €

Institut za oceanografiju i ribarstvo sudjeluje u novom projektu “CREATE  –  Climate Responses for the AdriaTic rEgion”. Projekt je započeo 1. lipnja 2022. godine i provodit će se idućih 13 mjeseci. CREATE obuhvaća ukupno 19 postojećih projekata koje je implementiralo više od 100 projektnih partnera te čini zajednicu vodećih institucija i organizacija u području klimatskog djelovanja na obali Jadrana. Neki od projekata uključenih u CREATE su: Adriadapt, CHANGE WE CARE, Joint_SECAP, RESPONSe, READINESS i dr.

Glavni cilj projekta je približiti dosadašnja saznanja i iskustva prikupljena u spomenutim projektima različitim ciljnim skupinama. To će se postići sistematičnim analizama i pregledom dostignuća prethodnih projekata koja uključuju: najnovija saznanja o utjecajima klimatskih promjena na jadranski obalni sustav, uspješne strategije prilagodbe klimatskim promjenama, razne studije, metodološke pristupe, skupove podataka, alate itd. Očekuje se da će navedene aktivnosti rezultirati preporukama za klimatsko djelovanje te uvidima u buduće izazove ekološke tranzicije.

Također, očekuje se da će projekt CREATE unaprijediti sposobnost regionalnih i lokalnih vlasti, razvojnih agencija, nevladinih organizacija i opće javnosti u identificiranju prikladnih mjera za suočavanje s klimatskim promjenama u Jadranu.

Rezultati projekta će se predstaviti javnosti putem digitalnih kampanja na društvenim mrežama i web stranicama projekta i projektnih partnera, webinara, konferencija, publikacija te članaka u novinama i časopisima.

PROJEKTNI PARTNERI:
Zaklada Euro-Mediterranean Center on Climate Change (CMCC; Italija)
Energetski institut Hrvoje Požar (Hrvatska)
Sveučilište Iuav u Veneciji (Italija)
Nacionalno vijeće za istraživanje (CNR; Italija)
Regija Abruzzo (Italija)
PAP/RAC (Priority Action Programme Regional Activity Centre; Italija)
Institut za oceanografiju i ribarstvo (Hrvatska)
Splitsko-dalmatinska županija (Hrvatska)

Web stranica projekta CREATE:

https://www.italy-croatia.eu/web/create

Kontakt osobe:

E-mail: dunic@izor.hr

Tel: +385 (0)21 408 048

Skip to content