IODE System

 

Odbor za razmjenu oceanografskih podataka (IODE) koji djeluje u sastavu Međuvladine oceanografske komisije (IOC) UNESCO

IODE je jedan od najaktivnijih odbora u sklopu IOC, a osnovan je 1961. godine s osnovnim svrhom poboljšanja u rukovanju i razmjeni podataka i informacija između zemalja članica IOC-a kako bi se ostvario konačan cilj, odnosno unaprjeđenje istraživanja, eksploatacije i zaštitu mora. Hrvatska aktivno sudjeluje u radu IODE Odbora od njenog prijema u članstvo IOC(Unesco), odnosno od 1992. godine kada je dr. sc. Vlado Dadić izabran za hrvatskog predstavnika u IODE Odboru. Također napominjem da je a hrvatski predstavnik u IOC-u je djelatnik Instituta, da je knjižnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo određena kao centralna hrvatska knjižnica za suradnju s IOC-om, a Institut za oceanografiju i ribarstvo je 1996. godine izabran za Centralnu hrvatsku ustanovu (DNA- Designated National Agency) zaduženu za koordinaciju u razmjeni oceanografskih podataka na međunarodnoj razini.
Općenito, IODE Odbor je znatno pomogao u uspostavljanju veza, transferu znanja te u razmjeni oceanografskih podataka između Hrvatske i brojnih međunarodnih institucija iz više zemalja (Italije, USA, Grčke, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Rusije) koje su vršile oceanografska istraživanja u Jadranskome moru.

IODE općenito (na engleskom jeziku)

Izvješće sa 17. sjednice Odbora za razmjenu oceanografskih podataka (pdf format, 64 kB)

Seventeenth Session of the IOC Committee on International Oceanographic data and Information Exchange (na engleskom jeziku,pdf format, 19 kB)

Skip to content