BIOS DVA

I/B BIOS DVA je znanstveno-istraživački brod u vlasništvu Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split.

Projektiran je na način da podrži široki spektar oceanografskih i ribarstvenih istraživanja koja su osnovna djelatnost Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Opremljen je s četiri hidraulična vitla, bočnom pomičnom sohom i sklopivom hidrauličonom dizalicom, tri laboratorija (mokri, suhi i mikrobiološki laboratorij) te kabinom za elektroniku. Na brodu se nalazi 6 članova posade, a moguće je istovremeno smjestiti do 18 istraživača. Autonomija broda tijekom krstarenja je 2000 Nm pri putnoj brzini od 11,8 čv.

Zbog povećanja broja i opsega istraživanja Jadranskog mora javila se potreba za većim, modernijim i bolje opremljenim istraživačim brodom. Godine 2007. uz potporu Ministarstava znanosti, obrazovanja i športa započeta je izrada projektne dokumentacija novog broda. Projekt općeg plana broda izradio je dipl.ing. Branko Vuković, razradu projekta uvažavajući posebne zahtjeve Instituta za oceanografiju i ribarstvo je napravio Brodarski Institut iz Zagreba, a izradu i opremanje broda obavilo je Brodogradilište specijalnih objekata iz Splita (B.S.O). Institut je je brod službeno preuzeo 10.svibnja 2009. godine.

Brod nosi ime BIOS DVA po grčkoj riječi Bios/βίος što znači život, a riječ DVA kako bi se razlikovao od svog prethodnika I/B BIOS-a koji je 56 godina (1953-2009) vjerno služio Instititu za oceanografiju i ribarstvo za raznovrsna istraživanja Jadranskog mora.

Skip to content