Laboratorij za ihtiologiju i priobalni ribolov , Novosti

Opisana nova vrsta ribe – Šoljanova paklara Lampetra soljani

Uspješnom suradnjom hrvatskih (Pero Tutman i Jakov Dulčić sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, te Branko Glamuzina – Sveučilište u Dubrovniku) i njemačkih znanstvenika (Jörg Freyhof sa Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries iz Berlina i Matthias Geiger sa Zoological Research Museum Alexander Koenig, Leibniz Institute for Animal Biodiversity iz Bonna) iz područja donjeg toka rijeke Neretve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini opisana je nova slatkovodna vrsta ribe – Šoljanova paklara – Lampetra soljani. Ova je vrsta rasprostranjena samo u donjem toku rijeke Neretve i njenih pritoka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini; od ušća do nekih 35 km uzvodno. Osim toga se smatra da paklare iz riječnog sustava Skadarskog jezera takođe pripadaju ovoj vrsti.
Nova je vrsta imenovana u čast akademika, biologa prof. dr. sc. Tonka Šoljana (Hvar, Hrvatska, 1907. – Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 1980.) znanstvenika i sveučilišnog profesora u uvažavanju njegovog doprinosa poznavanju i razvoju ihtiologije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bio je jedan od utemeljitelja moderne ihtiologije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu (1947-1955), osnivač katedre Biologija kralješnjaka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu i predsjedatelj 1. Europskog Ihtihološkog Kongresa (EIC) održanog 1973. godine u Sarajevu. Autor je poznate knjige “Ribe Jadrana” i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine od 1967. godine.

Ličinka

Biologija: Neparazitska, slatkovodna vrsta paklare. Odrasle se jedinke ne hrane, a ličinke se hrane bentoskim algama i detritusom. Ličinačko razdoblje traje 4-5 godina, preobrazba mjesec do dva, a odrasla faza šest do osam mjeseci. Mrijeste se od siječnja do lipnja, no najčešće samo do ožujaka. Prve metamorfozirane jedinke se mogu pronaći u drugom dijelu studenog.

Odrasla jedinka

Opis: U usnom lijevku ispod zuba podusne ploče ima još i sitne zube posteriorne ploče koji su često skriveni, a katkada posve izostanu. Odrasli primjerci obično su srebrnasti, a u vrijeme parenja leđa im postaju plavocrna. Odrasle jedinke narastu do 20 cm, a ličinke nešto više, i do 21,6 cm.

Stanište: Šoljanova paklara, uz Neretvu poznata i pod nazivom jeguljica, živi u čistim, hladnim potocima i dijelovima rijeka. Obitava u područjima gdje je dno muljevito-pjeskovito i kamenito-šljunkovito.

 

Tags:
Skip to content