Laboratorij za bentos , Laboratoriji

Pokrenut projekt “Brown algal biodiversity and ecology in the Eastern Mediterranean Sea”

Projekt “Brown algal biodiversity and ecology in the Eastern Mediterranean Sea” kojeg financira fundacija TOTAL iznosom od 300,000 eura će trajati četiri godine. Voditelji projekta Christos Katsaros (Sveučilište u Ateni), Panayotis Panayiotidis (Hellenic Centre for Marine Research), Konstantinos Tsiamis (Hellenic Centre for Marine Research) i Frithjof C. Küpper (Scottish Association for Marine Science), predstavili su ciljeve projekta koji će unaprijediti znanstvene spoznaje o bioraznolikosti alga istočnog Sredozemnog mora i njihovoj ulozi u morskom ekosustavu.

Projekt je rezultat međunarodne suradnje. Osim grčkih znanstvenika koji će dati najveći doprinos ostvarenju ciljeva projekta, značajni doprinos dat će znanstvenici iz Hrvatske (Laboratorij za bentos, Institut za oceanografiju i ribarstvo), Cipra, Turske, Izraela, Francuske, Njemačke, Škotske, Japana i Kalifornije.

Projekt predviđa pionirsko istraživanje istočno-mediteranske dubokomorske flore koja je vrlo slabo poznata, i to uz pomoć podmornice i daljinski upravljanih ronilica te molekularno-genetička istraživanja koja bi trebala razriješiti taksonomske dvojbe kod klasifikacije nekih svojti alga.

Prof. Christos Katsaros, voditelj projekta, je rekao: “Ovaj projekt nam omogućuje da još jednom sagledamo utjecaj klimatskih promjena, onečišćenja i invazivnih svojti na sredozemni ekosustav. Kao rezultat projekta osnovat će se i posebna herbarska zbirka i baza podataka svih sakupljenih svojti alga tijekom trajanja projekta.”

Skip to content