Laboratorij za bentos , Laboratoriji , Novosti

Tražimo Crnokrugog zekana

Crnokrugi zekan Aplysia dactylomela, biljojedni je puž golać znanstvenog imena Aplysia dactylomela. Zavičajna je vrsta tropskih i umjereno toplih mora, ali ne i Sredozemnog mora.
Prvi nalaz puža u Sredozemlju je bio 2002. godine u podmorju Lampeduze, a do danas je pronađen uz obale Sicilije, Kalabrije, Tarantskog zaljeva, Cipra, Turske, Grčke i Izraela.
U Jadranu je prvi put zabilježen 2006. godine kraj otoka Sušca, a potom na Mljetu. Od 2012. godine ovog puža se pronalazi sve češće na području srednjeg i južnog Jadrana.

OPIS
Crni krugovi su najprepoznatljivija značajka crnokrugog zekana po kojem se lako razlikuje od ostalih vrsta zekana.
Kao i svi puževi zekani (morske krave) na glavi ima četiri dugačka ticala. Kućica je zakržljala i nije vidljiva. Najveće jedinke duge su oko 40 cm. Boja tijela varira od svijetlozelene do tamno smeđe, ali najčešće su svijetlosmeđi. Po cijeloj površini tijela ima crne krugove različitih veličina i crne linije.
Puž se najčešće zadržava između površine i dubine od 2 m gdje se hrani algama. Puževi među algama ostavljaju nakupine jajašaca u obliku zapetljanog konopčića iz kojih izlazi planktonska ličinka. Ličinka u planktonu, nošena morskim strujama, može provesti oko mjesec dana prije nego se spusti na dno i preobrazi u odraslog puža.
Kako bi dobili što jasniju sliku o širenju crnokrugog zekana, pozivamo sve zaljubljenike u podmorje koji su ovog lako prepoznatljivog puža vidjeli da dam svoj nalaz dojave.

Korisne informacije su:

Skip to content