Odnos spolova, reprodukcija i hranidbene navike morskog hroktača Pomadasys incisus (Haemulidae) u tuniskom zaljevu (Tunis)

Autor(i)

  • Rafika FEHRI-BEDOUI
  • Houcine GHARBI

Ključne riječi:

Pomadasys incisus, reproduktivni ciklus, prehrambene navike, srednji Mediteran

Sažetak

         Istraživane su reprodukcija i prehrambene navike morskog hroktača, Pomadasys incisus (Bowdich, 1825), u tuniskom zaljevu od siječnja do prosinca 2003. Istraživanje gonada na 463 uzorka je pokazalo da je morski hroktač gonohorična vrsta i da odnos među spolovima nije značajno odstupao od razmjera 1:1. Mjesečna kolebanja gonadosomatskog indeksa i postotka različitih stadija razvoja gonada otkrivaju da se P. incisus mrijesti od kolovoza do listopada.
        Ova vrsta koristi energetske pričuve iz jetre i mišića kako bi osigurala sazrijevanje gonada.
         Izračunata dužina pri stadiju 50% zrelosti populacije (L50) iznosila je 15.33 cm za oba spola ukupno. Analizirani sadržaj želuca je pokazao vrlo visoki indeks ispražnjavanja tijekom godine (56.8%) sa značajnom razlikom između sezona (godišnjih doba). Ustanovljeno je također da se prehrana P. incisus sastoji od rakova, bentičkih i planktonskih organizama iz 19 taksonomskih skupina. Postotak učestalosti pojavljivanja pronađen za Crangon crangon, Hyperoche sp. i Geryon longipes (najzastupljenije u prehrani) ukazuje na značajne razlike među sezonama (χ ²obs= 31.228, 29.471 odnosno 11.302, a bile su veće od χ ²0.05).

Preuzimanja

Objavljeno

15.06.2008

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad