Nova opažanja o reprodukciji pelagijske raže žutulje, Dasyatis violacea Bonaparte, 1832 (Chondrichthyes: Dasyatidae) u Mediteranu

Autor(i)

  • Farid HEMIDA
  • Rabea SERIDJI
  • Samira ENNAJAR
  • Mohamed Nejmeddine BRADAÏ
  • Eric COLLIER
  • Olivier GUÉLORGET
  • Christian CAPAPÉ

Ključne riječi:

Chondrichthyes, Dasyatidae, Dasyatis violacea, reprodukcija, Mediteran

Sažetak

         Primjerci pelagijske raže žutulje, Dasyatis violacea, uhvaćeni u tri sredozemna područja - na tuniskoj, alžirskoj obali i na južnoj obali Francuske - omogućili su izvješće o novim nalazima u svezi reprodukcije ove vrste. Širina diska (DW) kod odraslih mužjaka i ženki iznosila je 420 do 450 mm, dok je najvećem mužjaku širina diska iznosila 580 mm (DW) i težina 5800 g, najveća ženka je bila teška 6000 g s širinom diska (DW) od 610 mm. Veličina novorođenih je iznosila 160-195 mm širine diska DW i 191-212 g težine. Ženke nisu bile znatno teže od mužjaka. Promjer zrelih oocita kretao se između 18-22 mm (srednja vrijednost 19,5±1,10 mm), dok je težina varirala od 2,0 do 2,4 g (srednja vrijednost 2,1±0,12 g). Gravidnost je trajala otprilike četiri mjeseca. 

       Postavljena je hipoteza o dva okota godišnje koju, međutim, treba potvrditi jer nije isključeno da postoji embrijska dijapauza. Izračunata kemijska ravnoteža razvoja, bazirana na prosječnoj suhoj težini potpuno zrelih oocita i novorođenih, bio je 47.

       Ovako velika vrijednost ukazuje na to da je D. violacea čisto matrotrofna vrsta. Ovarijski fekunditet, na osnovu broja zrelih oocita spremnih za ovulaciju, kretao se od 5 do 10. Uterini fekunditet, na osnovu broja zrelih jaja i/ili embrija, iznosio je od 2 do 7. Nije utvrđen odnos između veličine i kategorije plodnosti. Embriji mužjaka i ženki bili su jednoliko raspodijeljeni, ali među najvećim slobodnim primjercima prevladavali su mužjaci.

Objavljeno

15.12.2003

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad