Proces prestanka aktivnosti kolifaga u morskoj vodi

Autor(i)

  • Benjamin KLETTER
  • Michal GREEN
  • Eliyahu KATZENELSON

Sažetak

       Morska voda posjeduje sposobnost samoočišćenja, koja omogućava inaktiviranje mikroorganizama stranog porijekla. U ovom referatu tretirani su biološki i kemijski faktori koji su uključeni u proces inaktiviranja kolifaga T2 u morskoj vodi. Nađeno je da tipična krivulja inaktiviranja T2 faga u svježoj morskoj vodi uključuje fazu zaostajanja (lag phase) nakon koje slijedi opada­nje titra. Kada su morske bakterije dodadne sterilnoj morskoj vodi, nepo­sredno slijedi opadanje titra faga, bez pojave faze zaostajanja. Hranjivi bujon male koncentracije spriječava antivirusnu aktivnost morske vode. Morska voda prije inkubacije ispoljava antikolifagnu aktivnost bez prisustva faze zaosta­janja. Autori sugeriraju dva alternativna tumačenja za antikolifagnu aktivnost u morskoj vodi:

a)     fagi su razgrađeni pomoću proteolitičkih enzima morskih bakterija;

b)     izvanstanični polimeri bakterija prouzrokuju biološku flokulaciju.

 

Objavljeno

15.12.1976

Broj časopisa

Rubrika

Symposium on the Eastern Mediterranean Sea IBP/PM-UNESCO. Malta, September 1973