Proces prestanka aktivnosti kolifaga u morskoj vodi
Sažetak
Morska voda posjeduje sposobnost samoočišćenja, koja omogućava inaktiviranje mikroorganizama stranog porijekla. U ovom referatu tretirani su biološki i kemijski faktori koji su uključeni u proces inaktiviranja kolifaga T2 u morskoj vodi. Nađeno je da tipična krivulja inaktiviranja T2 faga u svježoj morskoj vodi uključuje fazu zaostajanja (lag phase) nakon koje slijedi opadanje titra. Kada su morske bakterije dodadne sterilnoj morskoj vodi, neposredno slijedi opadanje titra faga, bez pojave faze zaostajanja. Hranjivi bujon male koncentracije spriječava antivirusnu aktivnost morske vode. Morska voda prije inkubacije ispoljava antikolifagnu aktivnost bez prisustva faze zaostajanja. Autori sugeriraju dva alternativna tumačenja za antikolifagnu aktivnost u morskoj vodi:
a) fagi su razgrađeni pomoću proteolitičkih enzima morskih bakterija;
b) izvanstanični polimeri bakterija prouzrokuju biološku flokulaciju.