Sezonski sastav hrane i odnos plijen-dužina kod šila Nerophis ophidion iz Egejskog mora

Autor(i)

  • Sule GURKAN
  • Tuncay Murat SEVER
  • Ertan TASKAVAK

Ključne riječi:

sastav hrane, Nerophis ophidion, šilo, Egejsko more

Sažetak

      U ovoj studiji su pregledana 43 želudca jedinki vrste Nerophis ophidion ulovljenih u Izmirskom zaljevu, istočni dio Egejskog mora. Nakon razdoblja jedne godine uzorkovanja (sve četiri sezone) utvrđeno je sedam grupa plijena: Ostracoda, Amphipoda, Gastropoda, Cirripedia, Decapoda, bentoski oblici Cnidaria i Copepoda (veslonošci) (Calanoid, Harpaticoid, Cyclopoid-Sapphirina sp., E. acutifrons i Monstrilloid), harpatikoidni kopepodi, cyclopodni veslonožac Cypris ličinke i Ostracoda. Samo su četiri želudca bila prazna. Gastropoda (9.47%), Amphipoda (37.22%) i harpatikoidni kopepodi (1.77%) su prevladavajući plijen vrste N. ophidion. S druge strane, Harpatikoidi i ciklopodini kopepodi su utvrđeni u gotovo svim razdobljima uzorkovanja i stoga se ubrajaju u glavni plijen. Amphipoda su najdominantniji piljen tijekom proljeća (24.39%) i ljeta (12.82%), a Gastropda (6.32%) tijekom jeseni. Nazočnost harpatikodinih kopepoda u svim dužinskim klasama ukazuje da njihova konzumacija vjerojatnije potiče sa bentoske vegetacije u odnosu na vodeni stupac. Mogućnost konzumacije većeg plijena je u korelaciji sa duljinom ribe. U ovoj studiji, veće jedinke uglavnom konzumiraju krupniji plijen no ne prestaju konzumirati i znatno sitniji plijen. Ovo može ukazivati i na to da što je veći grabežljivac to je njegova mogućnost ulova i konzumacije većeg broja različitih grupa plijena veća.

Preuzimanja

Objavljeno

15.06.2011

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad