Akumulacija indikatorske bakterije Escherichia coli u dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenici (Ostrea edulis) u eksperimentalnim uvjetima
Ključne riječi:
Mytilus galloprvincialis, Ostrea edulis, Escherichia coli, omjer koncentracija, temperatura, salinitetSažetak
U ovom radu istraživan je zajednički utjecaj temperature i saliniteta morske vode na akumuliranje bakterije Escherichia coli u dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenici (Ostrea edulis) u eksperimentalnim uvjetima pri različitim koncentracijama E. coli u morskoj vodi. Eksperimenti su
provođeni u bazenima volumena 3000 L, u prirodnim rasponima temperatura (12oC, 18oC i 24oC) i saliniteta (32 psu i 37 psu), karakterističnim za priobalje Jadranskog mora. U istraživanom rasponu koncentracija E. coli u morskoj vodi (4x10-4.6x103 EC/100 ml), zabilježena je brza akumulacija bakterija u školjkašima, a najviše koncentracije (prag) dosezane su u prvom satu kod dagnje i drugom satu kod kamenice. Pri jednakim koncentracijama E. coli u morskoj vodi više maksimalne koncentracije E. coli zabilježene su kod dagnje. Utvrđena je jasna pozitivna povezanost između koncentracije E. coli u ambijentalnoj vodi i njene koncentracije u školjkašima (CR;concentration ratio-omjer koncentracija). Utvrđeno je također da je CR kontroliran temperaturom i salinitetom morske vode. Kod dagnje su promjene temperature značajno utjecale na promjene CR, dok su kod kamenice, osim temperature, na promjene CR značajno utjecale i promjene saliniteta. I kod dagnje i kod kamenice, zajednički učinak temperature i saliniteta bio je značajniji od njihovog pojedinačnog učinka. Najviše koncentracije E. coli u školjkašima za najmanje jedan red veličine su premašivale koncentracije u moru, dok je omjer najviših koncentracija u dagnjama i kamenicama bio u rasponu 7.7- 38.5.
Preuzimanja
Objavljeno
Broj časopisa
Rubrika
Licenca
Autorska prava (c) 2012 Acta Adriatica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.