Promjene sastava masnih kiselina u algi Fucus virsoides J. Agardh na različitim podlogama
Ključne riječi:
umjetna podloga, utjecaj okoliša, masne kiseline, Fucus virsoides, prirodna podlogaSažetak
U proljeće tijekom maksimuma vegetacijskog razvoja smeđe alge Fucus virsoides istražen je učinak podloge (prirodna, vapnenac ili umjetna, beton) na sastav masnih kiselina u algi. Uzorkovano je na šest staništa, uključujući luke i plaže, duž istarske obale (sjeverni Jadran). Sva staništa su bila pod utjecajem vrlo sličnih okolišnih čimbenika, i izložena umjerenom antropogenom utjecaju. Za vrstu F. virsoides na umjetnoj podlozi karakteristična je niža koncentracija masnih kiselina (MK), njihov niži udio u ukupnim lipidima (UL), povišeni C16:0/18:1 omjeri (MK: 6.7±0.6 mg g-1 s.t.; MK/UL: 22%; 16:0/18:1: 0.57±0.08) te veća zasićenost u usporedbi sa zajednicama na prirodnoj podlozi (MK: 10.2±2.9–12.5±3.4 mg g-1 s.t.; MK/UL: 30.8–33.7%; 16:0/18:1: 0.34±0.11–0.45±0.13). Dobiveni rezultati odražavaju nepovoljne uvjete za rast i razvoj vrste F. virsoides na umjetnoj podlozi u odnosu na prirodnu. Na umjetnoj podlozi je utvrđeno lošije fiziološko stanje u starijim primjercima alge (MK: 1.9±0.6 mg g-1 s.t.; MK/UL: 18.2%; 16:0/18:1: 0.68±0.08).
Preuzimanja
Objavljeno
Broj časopisa
Rubrika
Licenca
Autorska prava (c) 2014 Acta Adriatica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.