Utjecaj hranidbe na sastav mišićnog tkiva plavoperajne tune (Thunnus thynnus) uzgajane u kavezima
DOI:
https://doi.org/10.32582/aa.60.1.7Ključne riječi:
plavoperajna tuna, sastav mišićnog tkiva, kavezni uzgoj, uvala Vela GrškaSažetak
Kavezni uzgoj tune uhvaćene u divljini, tijekom razdoblja dužeg od jedne godine, sve dok tuna ne dobije znatno na težini, jedan je od najznačajnijih akvakulturnih aktivnost u Hrvatskoj. Cilj ovog rada je odrediti utjecaj intenziteta i duljine ishrane na biokemijski sastav bijelog mišićnog tkiva (ukupni sadržaj masti, vode, suhe tvari, ugljikohidrata i proteina) tek ulovljene tune (Thunnus thynnus) prije tovljenja, u odnosu na tunu uzgajanu u kavezima kružnog oblika između 2001. i 2004. u uvali Vela Grška, koja se nalazi na južnoj obali otoka Brača u hrvatskom dijelu Jadranskog mora (LAT 43°17’40,6984”N, LONG 016°28’58,4315”E (WGS84)). Tuna uzgajana u sva četiri kaveza hranjena je domaćom malom plavom ribom ili mješavinom haringe iz Sjevernog mora (Clupea harengus) i srdele (Sardina pilchardus), i to tijekom pet mjeseci (kavez 3), osam mjeseci (kavez 4) odnosno 21 mjesec (kavezi 1 i 2). Niski udjeli vode i visoki udjeli suhe tvari, uključujući masti, zabilježeni su u mišićnom tkivu uzgajane tune u odnosu na divlju tunu. U mišićnom tkivu kavezno uzgajane tune zabilježeno je 55.26% vode u kavezu 1, 39.95% u kavezu 2, 54.64% u kavezu 3 i 49.70% u kavezu 4, što su značajno niže vrijednosti od vrijednosti izmjerenih za divlju tunu (80.36%). Udio suhe tvari u mišićnom tkivu uzgajane tovljene tune značajno se razlikovao od udjela suhe tvari nađene u mišićnom tkivu divlje tune (19.64%), ali u mišićnom tkivu tuna uzgajanih u različitim kavezima (44.74% u kavezu 1, 60.05% u kavezu 2, 45.36% u kavezu 3 i 50.30% u kavezu 4).
Ukupne masti u mišićnom tkivu čine manje od 1% ukupne težine tijela divlje tune, dok su te vrijednosti u tovljenih tuna: 20.62% u kavezu 1, 42.50% u kavezu 2, 20.97% u kavezu 3 i 20.57% u kavezu 4. Ovi rezultati upućuju na to da se visok sadržaj masti može postići već nakon pet mjeseci intenzivnog tovljenja tune. Visoke vrijednosti udjela proteina nađene su u mišićnom tkivu uzgajanih tuna (18.60% u kavezu 1, 16.00% u kavezu 2, 15.09% u kavezu 3 i 20.58% u kavezu 4) u usporedbi s mišićnim tkivom divlje tune (13.77%).
Udio ugljikohidrata u mišićnom tkivu tuna nije se značajno razlikovao između tuna uzgajanih u različitim kavezima (0.83% u kavezu 1, 0.57% u kavezu 2.0 66% u kavezu 3 i 0.37 u kavezu 4), kao ni u usporedbi s mišićnim tkivom divljih tuna (0.31%). Kako ugljikohidrati potječu iz glikogena koji se brzo sintetizira i razgrađuje, sadržaj glikogena u mišićnom tkivu tune, manje je pogodan parametar za ocjenu kvalitete mišićnog tkiva uzgajane ribe.
Preuzimanja
Objavljeno
Broj časopisa
Rubrika
Licenca
Autorska prava (c) 2019 Acta Adriatica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.