Distribucija askorbinske kiseline u mlađi komarče (Sparus aurata L.) pri različitim tretmanima ishrane
Sažetak
Mlađ komarče (Sparus aurata, L.) je hranjena komercijalnom hranom sa 150, 500, 1000 mg vit C kg-1 hrane, a jedna grupa je bila u gladovanju. Eksperiment je trajao 98 dana.
Rezultati su pokazali da su najveće koncentracije ukupne i L-askorbinske kiseline izmjerene na početku eksperimenta u mozgu, bubregu, zatim jetri, škrgama i bijelom mišiću. S obzirom na različite tretmanske grupe u mozgu, škrgama, jetri i bijelom mišiću nema značajnih razlika u koncentraciji ukupne askorbinske kiseline, dok ishrana sa 150, 500, 1000 mg vit. C kg-1 hrane ima značajan utjecaj na koncentraciju ukupne askorbinske kiseline u bubregu. Prateći promjene u različitim tretmanima ishrane i tretmanu gladovanja nisu utvrđene statistički značajne razlike sadržaja L-askorbinske kiseline u škrgama i mozgu, dok su u jetri, bijelom mišiću i bubregu značajno najviše koncentracije prisutne kod mlađi u gladovanju.
Vrijeme uzorkovanja i tretmani ishrane ribe nemaju utjecaja na koncentraciju ukupne i L-askorbinske kiseline u škrgama i bijelom mišiću, a također i na ukupnu askorbinsku kiselinu u bubregu, dok u mozgu i jetri postoje značajne interakcije.