Promjene u biokemijskom sastavu Artemia salina (L.) s obzirom na različit hranidbeni tretman

Autor(i)

  • Ivan KATAVIĆ
  • Mladen TUDOR
  • Josipa KOMLJENOVIĆ
  • Nada RUŽIĆ

Sažetak

      Analiziran je biokemijski sastav ranih stadija Artemia salina u starvaciji, u odnosu na one koje su hranjene fitoplanktonskom monokulturom Chlorella sp., odnosno pekarskim kvascem. Promjene u sadržaju proteina, ugljikohid- rata, lipida, pepela i vode praćene su u okviru 96 satnog perioda.

      Proteini pokazuju prividni trend porasta u prvih 48 sati u sva tri tret­mana, a nakon toga je uočljiv njihov umjereni pad. Artemia hranjena pekar­skim kvascem nakon 96 sati pokazuje signifikantno veći sadržaj proteina u odnosu na one koje su hranjene fitoplanktonom. Ovo je najvjerojatnije rezul­tat većeg sadržaja proteina u kvascu. Činjenica da se postotak proteina u po­četku povećava, kako kod hranjenih nauplija tako i onih u starvaciji vjero­jatno je posljedica njihove sinteze u organizmu koji raste.

      Relativni sadržaj totalnih lipida i ugljikohidrata opada tokom 96 satnog perioda razvitka naplija Artemia u svim tretmanima, dok postotak vode po­kazuje porast. Pepeo uglavnom prati trend promjena koje karakteriziraju proteine.

 

Objavljeno

15.12.1985

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad