Promjene u biokemijskom sastavu Artemia salina (L.) s obzirom na različit hranidbeni tretman
Sažetak
Analiziran je biokemijski sastav ranih stadija Artemia salina u starvaciji, u odnosu na one koje su hranjene fitoplanktonskom monokulturom Chlorella sp., odnosno pekarskim kvascem. Promjene u sadržaju proteina, ugljikohid- rata, lipida, pepela i vode praćene su u okviru 96 satnog perioda.
Proteini pokazuju prividni trend porasta u prvih 48 sati u sva tri tretmana, a nakon toga je uočljiv njihov umjereni pad. Artemia hranjena pekarskim kvascem nakon 96 sati pokazuje signifikantno veći sadržaj proteina u odnosu na one koje su hranjene fitoplanktonom. Ovo je najvjerojatnije rezultat većeg sadržaja proteina u kvascu. Činjenica da se postotak proteina u početku povećava, kako kod hranjenih nauplija tako i onih u starvaciji vjerojatno je posljedica njihove sinteze u organizmu koji raste.
Relativni sadržaj totalnih lipida i ugljikohidrata opada tokom 96 satnog perioda razvitka naplija Artemia u svim tretmanima, dok postotak vode pokazuje porast. Pepeo uglavnom prati trend promjena koje karakteriziraju proteine.