Sastav hrane i intenzitet ishrane šnjura pučinara, Trachurus mediterraneus, (Osteichthyes: Carangidae) u srednjem Jadranu
Ključne riječi:
Trachurus mediterraneus, sastav hrane, intezitet ishrane, Jadransko moreSažetak
Istražen je sastav hrane i intenzitet ishrane šnjura pučinara, Trachurus mediterraneus (STEINDACHNER, 1868.) sakupljenog u srednjem Jadranu. Analiziran je sadržaj želuca kod 1200 primjeraka sakupljenih u mjesečnim intervalima od siječnja do prosinca 1996. U hrani je determinirano 6 glavnih skupina plijena: Rakovi (Euphausiacea, Mysidacea i Decapoda), ribe (Teleostei), glavonošci (Cephalopoda) i mnogočetinjaši (Polychaeta). S obzirom na frekvenciju, brojnost i biomasu, eufauzidni račići bili su glavna hrana. Ribe (Teleostei) su predstavljale sekundarnu hranu, dok su ostale skupine plijena bile slučajnja hrana. Eufauzidni račići bili su dominantna hrana tijekom cijele godine, a posebno u ljetno-jesenskom razdoblju. Intenzitet ishrane kolebao je tijekom godine. Niske vrijednosti intenziteta ishrane zabilježene su tijekom zime kada je snižena temperatura mora kao i u razdoblju mrijesta (svibanj i lipanj). Najviši intenzitet hranjenja zabilježen je u razdoblju neposredno prije (travanj) i nakon mrijesta (srpanj, kolovoz i rujan). Intenzitet ishrane šnjura pučinara mijenja se tijekom dnevnog ciklusa. Najveća aktivnost hranjenja zabilježena je tijekom noći i ranih jutarnih sati.