Učinci triju različitih vrsta hrane na rast i kemijski sastav tkiva komarče, Sparus aurata (L.)

Autor(i)

  • Miro KRALJEVIĆ
  • Mladen TUDOR
  • Jakov DULČIĆ
  • Boško SKARAMUCA

Ključne riječi:

Sparus aurata, mlađ, rast, kemijski sastav tkiva

Sažetak

       Divlja je mlađ komarče (Lt =6,9±0,9cm; W=4,3±1,8g) bila uzgajana u bazenima s otvorenim sustavom protočne morske vode pri promjenjivoj temperaturi (24,5-10,3oC) tijekom 15,0-16,6 mjeseci s tri različite vrste hrane. Komercijalni su starteri i peleti (F1) bili miješani s 35% kokošjega jaja (F2) i 35% usitnjenog mesa dagnje (F3). Riba uzgajana na F3 hrani je dobila 268g u 15,0, a ona na F1 i F2 hrani oko 250g u 16,6 mjeseci. Dnevna je stopa hranjenja (f) bila najviša u grupi F3 (11,74%), a najniža u grupi F1 (4,35%), dok su mjesečne krivulje vrijednosti dnevnih stopa uzimanja proteina (fp) bile vrlo slične onima od dnevnih stopa hranjenja. WILCOXON matched pairs test je pokazao statistički značajnu razliku (P < 0.001-0.01) za oba izračunata čimbenika (f; fp) između testiranih vrsta hrane. Međutim, ne postoji statistički značajna razlika (P = 0.11-0.58) u vrijednostima dnevnih stopa rasta (g) između ovih vrsta hrane. Razlike u ukupnoj učinkovitosti hrane (FE) između F1 i F2 grupe je statistički značajna (P < 0.001), upravo kao i između F1 i F3 (WILCOXON matched pairs test; P < 0.02). Neke su vrijednosti dnevne stope rasta (g), ukupne učinkovitosti hrane (FE), djelotvornosti ugradnje proteina (PER) i proizvodnje proteina (PPV) pokazale negativne vrijednosti u veljači i ožujku. Nije zabilježena statistički značajna razlika (P = 0.09-0.39) u vrijednostima specifične stope rasta (SGR) između testiranih vrsta hrane, dok su njihove mjesečne vrijednosti slijedile krivulju promjenjive godiönje temperature tijekom trajanja eksperimenta. Kemijski je sastav tkiva testiranih riba statistički značajno odstupao u nižem sadržaju vlage (65.0-68.5%) i višim sadržajem masti (8.4-10.3%) od onih iz prirodne sredine na početku (76.1; 3.7%) i kraju (73.6-75.9; 0.6-1.5%) eksperimenta.

Preuzimanja

Objavljeno

15.06.2004

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni znanstveni rad